بوشهر،بندر زیبای خلیج فارس،از گذشته تا کنون وام دار نام آزاد مردانی است که در تاریخ شرح دلاوری هایشان هرگز از یاد نخواهد رفت.
به کوشش رحیمه زرگر- بخش گردشگری تبیان
بوشهر، به علت قرار گرفتن در ساحل استراتژیک خلیج فارس، صادرات و واردات دریایی، صنعت صیادی، ذخایر نفت و گاز پارس جنوبی و شمالی،کشاورزی و نخلداری و وجود نیروگاه هستهای از اهمیّت راهبردی و اقتصادی خاصی برخوردار است؛ به گونهای که پایتخت انرژی ایران لقب گرفته است.
این بندر زیبا از دیرباز به خاطر این موقعیت حساس و استراتژیک،بارها مورد حمله دشمنان قرار گرفته است و مبارزه مردم بوشهر علیه نیروهای خارجی در یکصد سال اخیر از شاخصهای مهم تاریخی این استان است. علاوه بر این همه افتخار تاریخی، هوای معتدل پاییز و زمستان، چشمه های آب معدنی، سواحل دریای مشهور و زیبای خلیج فارس، جزیره های متعدد، تالاب های کم نظیر و ارزشمند،پوشش گیاهی نواحی گرمسیری، جانوران خاص مناطق خشکی و دریایی همراه با جاذبه های تاریخی و اجتماعی در این منطقه؛ همگی دست به دست هم داده و یکی از پرجاذبه ترین نواحی طبیعی ایران را به وجود آورده است.
علاوه بر این همه افتخار تاریخی، هوای معتدل پاییز و زمستان، چشمه های آب معدنی، سواحل دریای مشهور و زیبای خلیج فارس، جزیره های متعدد، تالاب های کم نظیر و ارزشمند،پوشش گیاهی نواحی گرمسیری، جانوران خاص مناطق خشکی و دریایی همراه با جاذبه های تاریخی و اجتماعی در این منطقه؛ همگی دست به دست هم داده و یکی از پرجاذبه ترین نواحی طبیعی ایران را به وجود آورده است.
جاذبههای اجتماعی استان بوشهر بخش مهمی از دیگر دیدنیهای این منطقه را تشکیل می دهند. ایلات و عشایر، جشن ها و آیین های محلی و انواع غذاهای سنتی بخشی از این جاذبه ها را تشکیل می دهند. گرچه استان بوشهر از عشایر بومی برخوردار نیست ولی در هفت ماه از سال برخی از عشایر قشقایی در این منطقه زندگی می کنند که دیدن شیوه زندگی اجتماعی و معیشت آن ها برای هر گردشگری جالب توجه است. جشن ها و آیین های متعددی در استان بوشهر برگزار می شود که هر یک از آن ها دارای آداب خاص خود بوده و با موسیقی و اشعار خاصی اجرا می شوند که از پرجاذبه ترین عنصرهای گردشگری اجتماعی منطقه بوشهر به شمار می آیند.صنایع دستی بوشهر نیز جزو دیدنی ها و تاریخ این دیار به شمار می رود.
جاذبه های دیدنی این استان آنقدر زیاد است که در این مقاله تنها می توانیم به ذکر نام آنها بپردازیم و توضیح و تفصیل شان را به مطالب بعد موکول کنیم؛ آب انبار قوام ،خانه قدیمی قاضی ،خانه و موزه رئیسعلی دلواری ، عمارت قدیمی ملک ، گورستان و منطقه باستانی سیراف ، منطقه باستانی ریشهر ، مقبره ژنرال انگلیسی ، گورستان شخاب ، مسجد شیخ سعدون ، کلیسای مسیح مقدس ، قلعه هلندیها ، معبد پوزئیدون ؛ خدای دریا، گورستان باستانی جزیره خارک ، امامزاده میرمحمد حنفیه ، کلیسای قدیمی خارک ، کاخ بردک سیاه ، تل مرو یا تل طلسمی ،تل خندق، برج قلعه خورموج ، معبد کلات ، امامزاده میرارم ، منطقه جم و كوه پردیس ، قلعه زائر خضرخان ، منطقه باستانی توز ، امامزاده سلیمان ، خرابههای بندر سینیز ، خرابههای بندر مهروبان ، دژ برازجان ، امامزاده حسن ، مسجد بر دستان ، شاهزاده ابراهیم ، امامزاده عبدالمهیمن ، پارک جنگلی چاهکوتاه ،تنگ مُخدان ،سواحل استان بوشهر ، رودخانه دالکی ، رودخانه نمکی خورموج ، دشت اژن، آبگرم دالکی ، آبگرم برازجان ، آبگرم خانیک ، آبگرم اهرم ، آبگرم میراحمد ، آبگرم قوچارک ، جزیره خارک و خارکو ، جزیره شیف و عباسک ، جزایر امالکرم ، جزیره میرمهنا ، جزایر نخیلو و گرم ، آبگرم میانلو ، آبگرم نیکو، آبگرم گنوی ، منطقه حفاظت شده مند ، منطقه حفاظت شده نایبند ، کلیسای گئورگ مقدس ، کاروانسرای مشیرالملک،گور دختر ، گنبد نمکی جاشک ، بازار قدیم و بازار ماهی فروشان ، عمارت گلشن و ... . ازمیان جاذبه های تاریخی بوشهر،خانه رئیسعلی دلواری در شهرستان تنگستان یادآور خاطرات فراموش نشدنی مبارزات آزادی خواهی هشتاد سال پیش است. خانه ای که نام مردی بزرگ را به یدک می کشد که ایران و بوشهر او را به عنوان نماد ایستادگی و مبارزه با استعمار میشناسند؛ رئیسعلی دلواری ؛ آزادی خواهی که با پایمردی هایش بوشهر و مردم دلاورش را سربلند کرد و امروز مصادف با شهادت وی است .
خانه و موزه رئیسعلی دلواری
موزهٔ رئیسعلی دلواری در شهر دلوار از توابع شهرستان تنگستان واقع شدهاست. ساختمان این موزه خانه و محل زندگی رئیسعلی دلواری بودهاست. که در ۴۵ کیلومتری شهر بوشهر قرار دارد.
ازمیان جاذبه های تاریخی بوشهر،خانه رئیسعلی دلواری در شهرستان تنگستان یادآور خاطرات فراموش نشدنی مبارزات آزادی خواهی هشتاد سال پیش است. خانه ای که وام دار نام مردی بزرگ است که ایران و بوشهر به عنوان نماد ایستادگی و مبارزه با استعمار میشناسند؛ رئیسعلی دلواری ؛ آزادی خواهی که با پایمردی هایش بوشهر و مردم دلاورش را سربلند کرد و امروز مصادف با شهادت وی است .
این خانه که از آثار اواخر دوره قاجاریه باقی مانده،توسط بازماندگان رئیسعلی دلواری به سازمان میراث فرهنگی هدیه شده و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.تزئینات عمده این خانه که بنایی ساده و بیپیرایه است، به مختصری گچبری ختم میشود. قبل از ورود به مجموعه این خانه، یک فضای ستوندار مسقف وجود دارد.پس از عبور از این فضای مسقف، ورودی خانه با دربی چوبی و خوش ساخت و 2 لنگه قرار دارد. پس از عبور از ورودی، 2 فضای متقارن در 2 سوی آن واقع شده و در بین آن راهرویی وجود دارد که کف آن نسبت به 2 فضای مذکور، پایینتر است و با کف حیاط خانه یکسان میباشد. رئیسعلی دلواری در کشاکش جنگ اول جهانی و در حمله انگلیسیها به بوشهر، رشادت بسیاری از خود نشان داد و به شهادت رسید. جالب است بدانید که آرامگاه وی در قبرستان وادی السلام شهر نجف قرار دارد. ایران هیچ گاه دلاوری های بزرگمردان بوشهر ازجمله رئیسعلی دلواری را از یاد نخواهد برد.
منابع: سیری در ایران، ویکی پدیا، موسسه مطالعات تاریخ ایران،بوشهری ها،مکان بین
سلام دوستان وسروران عزیز
به وبلاگ خودتان خوش آمدید امیدوارم لحظات شادی داشته باشید لطفا پس از خواندن و مشاهده هر مطلب نظرات خود را مرقوم فرمایید. متشکرم